Különleges és finom. Sok-sok barát is jól jön a fogyasztásához, no, meg friss, házi, puha fehér kenyér, mert tunkolni azzal az igazi.
Hozzávalók:
- 10 kg vaddisznóhús
- 1l olaj vagy zsír (én a zsírra szavazok)
- fűszerpaprika
- 20 dkg só
- 1 kg fehérpaprika
- ¾ kg hegyes, erős paprika (csumája is!)
- 25-30 dkg fokhagyma
- őrölt kömény
- babérlevél
- sűrített paradicsom
- 1 palack érett vörösbor (minőségre figyeljünk!)
A felkockázott húst a zsiradékkal együtt nagy lángon, állandó keverés mellett addig sütjük, míg csak pici leve marad. Ekkor hozzáadunk egy kevés fűszerpaprikát, a felkockázott hagyma kb. 20%-át. A maradék 80%-ot három részre osztjuk. Ugyancsak három részre osztjuk a felaprított fehér és hegyes erős paprikát, fokhagymát. A húst felöntjük egy kevés vízzel, hozzáadjuk a sót. Negyed óránként pedig hozzáadunk 1-1 adag hagymát, fehérpaprikát és hegyes erős paprikát, fokhagymát. Az utolsó 1-1 adag csak a végén fog belekerülni, ezért lesz különleges íze (az utolsó 5 percben).
Amikor megfőtt a hús, teszünk bele fűszerpaprikát, 2,5 dkg őrölt fűszerköményt és babérlevelet, ekkor kerül bele a sűrített paradicsom és az érett vörösbor. (Csak jó minőségű borral főzzünk!) Fél- háromnegyed órát hagyjuk lefedve pihenni, hogy összeérjenek az ízek.
Nokedlivel és házi savanyúsággal nagy barátságot ápol, de friss kenyérrel is tökéletes összhangot alkot. Töltsünk hozzá szép, savhangsúlyos vörösbort, lehetőleg olyat, amivel készült. Bátrak készítsék bográcsban- egy jó fröccs ilyenkor védőital! ;)
Jó étvágyat!
Andi