pincekulcs

Balaton-Bor-Boldogság

Hegyestű- újra és újra elvarázsol

2016. május 24. 18:22 - Pincekulcs

Már-már földönkívüli élményt nyújt az ég felé meredező dermedt láva Hegyestűn. A lélegzetelállító látvány mellett nem csupán geológiai tudásunkat finomíthatjuk, hanem a lábunk előtt elterülő Káli-medencében is elmerenghetünk. A Balaton-felvidék egyik kötelező állomásán jártunk, sőt kicsit le is ültünk, élvezve a napsütést és a panorámát.

Nemrég hivatalosan is megnyitottuk a szezont a Tagyon Birtokon (részletesebben itt írtunk róla), a program részeként pedig felsétáltunk Hegyestűre is. 6 km oda-vissza. Dombon fel s le, ősborókáson, erdőn keresztül, kellemes társasággal pikk-pakk fel is értünk a kék túraútvonalat követve. Jó 4 évvel ezelőtt jártam ott utoljára, de még mindig lenyűgöz az egykori bazaltbánya 50 méter magas fala.

 

Maga Hegyestű nem más, mint egy vulkán kürtője, illetve, ami maradt belőle. A bazaltos magma felszínre törés közben megrekedt, megszilárdult, sokszögletű bazaltoszlopokká tömörült, orgonasípokra hajazó módon. A terület bányászatát 1930-ben kezdték meg, majd 40 éven keresztül folyt itt a kitermelés, majd a fél hegyet elbontva. Az állandó kiállítás 1998-ban nyílt meg, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park gondozásában álló létesítményben szabadtéri kőpark segítségével mutatják be a környék jellegzetes kőzeteit, ezek mellett pedig részletes táblák segítik az eligazodást.

És a kilátás: a Balaton, a Fonyódi-hegy, a Badacsony, a Gulács, Keszthelyi-hegység, a Csobánc, a Fekete-hegy, a Boncsos-tető ölelik a Káli-medencét- pazar.

Ragadjatok túracipőt, biciklit, kutyapórázt és irány Hegyestű!

 

Andi 

 

További hasznos információk:

http://balaton-felvideki.hu/hu/hegyestu-geologiai-bemutatohely-monoszlo

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hegyest%C5%B1

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pincekulcs.blog.hu/api/trackback/id/tr138744290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szsuzsanna 2016.05.26. 10:48:40

Nagyon szép és érdekes. Sajnos, én már nem tudok ennyit gyalogolni.
Autóval lehet-e közelebb menni?

aestus 2019.10.08. 09:37:45

Mi is bejártuk a Hegyestűt 2019.10.05-én. Csodálatos élmény, gyönyörűen karbantartott környezet várja a látogatókat továbbra is. Videónk a kirándulásról megtekinthető: www.youtube.com/watch?v=Kh4Z8X9eMrw
süti beállítások módosítása