pincekulcs

Balaton-Bor-Boldogság

Maratoni borkóstoló: a Dobosi Pincészetnél kóstoltunk

2016. március 17. 11:08 - Pincekulcs

Család, hagyomány, felelősségteljes gondolkozás és gazdálkodás, alázat és egy csipetnyi elfogultság: a Dobosi Pincészetnél jártunk Szentantalfán, és nagyon szerettük.

Álmos szombat délután érkeztünk meg a pincészethez, ahol Dobosi Dániel és kedves felesége, Ilonka, na, meg persze íncsiklandó illatok fogadtak minket. Egy vidám, régi ismerősökből álló csoporthoz csatlakozhattunk, és még le se ültünk, már ott gőzölgött a vaddisznópörkölt az asztalon: itt már éreztem, hogy nagyon jó dolgunk lesz.

A vaddisznópörkölt Dani bácsi saját receptje, ő maga készítette, különlegesen finom volt- házi savanyúság járt hozzá. (A recept nemsokára a blogon!) Majd pedig életem legjobb langallója érkezett, és egy rétesekkel megrakott tálca is- nekik a kóstolás során még komoly szerep jutott.

Megalapozott pocakkal vágtunk neki a kóstolónak, Dani bácsi pedig sokat mesélt hozzá a kezdetekről, az elért célokról, a tervekről. 19 tétel került a kóstolópoharakba: a  ’15-ös borokkal nyitottunk, így haladtunk szépen sorban. Jóivásúak, könnyen szerethetőek voltak. Nagy kedvencem volt a ’15-ös juhfark- úgy érzem meghatározó szereplője lesz az idei nyárnak- az én poharamba biztosan többször bele fog kerülni. A 24 hektárról éves szinten 70ezer palackba kerül bor, általánosan 12-15 tétel mindig kóstolható a pincénél, és természetesen mind bio. A termőterületek adottságait próbálják maximálisan kihasználni, nagy hangsúlyt fektetve a minőségre. Dani bácsi szerint csakis így működhet az egész, ezen felül célszerű egy kicsit mindig másképp csinálni, mint az átlag, a gazdának pedig kell tetsszen a produktum, ugyanis csak akkor tudja hitelesen kínálni, és elengedhetetlen egy leheletnyi elfogultság is- így tud kerek egész lenni a történet.

A szortimentet tekintve, pedig mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt- a borral még csak most barátkozóktól egészen a régi borszerelmesekig. Az ételekkel pedig szépen egészítik ki egymást- kell ennél több?

Széles mosollyal az arcunkon és teli pocakkal indultunk útnak késő délután: élménydús és ízgazdag pár órát töltöttünk el.

Ami még fontos: feltétlenül meg kell kóstolnotok a bió szőlőlevet, ezen felül pedig bio szőlőmagörlemény és olaj is kapható, itt és itt tájékozódhattok a vacsorákról –érdemes kipróbálni!-, és igényes szállás is foglalható! Keressétek, szeressétek! Jó kóstolást!

 

Andi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pincekulcs.blog.hu/api/trackback/id/tr758480144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása