pincekulcs

Balaton-Bor-Boldogság

"Engem lenyűgöznek a fajtaborok"- Tánczos Zoli interjú

2016. december 07. 16:40 - Pincekulcs

Tánczos Zolival elfogult vagyok- ezt vállalom. Egy júliusi meleg estén vakon kóstoltam három tételét- több napja bontott palackokról volt szó. Máig emlékszem a reakciómra: levett a lábamról. (Jó, igaz egy jó olasszal, vagy furminttal, esetleg juhfarkkal nem nehéz…És jelen esetben is erről volt szó…) Szóval, ekkor került az érdeklődési körömbe a Tánczos Pince és azóta is, ha tehetem, keresem és fogyasztom is tételeit.

A pince tulajdonosa-borásza Tánczos Zoltán, a fiatal borászok csapatát erősíti. Eredetileg informatikus, a szőlő és a bor iránti szeretete csábította el a fővárosból Nivegy-völgybe. Abszolút elhivatott, maximalizmusa és a szőlő iránti szeretete borainak minden cseppjében érezhető. Őt kérdeztem a kezdetekről, és az idei évről.

 • Honnan jött a szőlő és a bor szeretete? Volt a családban aki, ezt művelte, vagy így ad hoc jelleggel lett a borkészítés mindennapjaid meghatározója?
 • Már nem ismertem azt, aki a családban ezt művelte, de tény, volt a felmenők között. Alapvetően a bort szerettem nagyon, aztán ahogy egyre több mindent fedeztem fel ebben a misztikus és csodálatos italban, úgy egyre jobban kezdett érdekelni, hogy hogyan készül, mitől lesz olyan, amilyen. Így jutott el odáig a dolog, hogy beiratkoztam, tulajdonképpen nem is beiratkoztam, hanem beíratott a családom a Soósba- az első félévet kaptam meg karácsonyi ajándéknak. Ekkor már régóta nézegettem szőlőket, bár nem is igazán sikerült találni, valójában nem is volt még meg az elhatározás szintjén, hogy én most szőlőt akarok venni, csak barátkoztam a gondolattal. A Soóssal viszont beindult minden, nem sokkal rá, ugye Karácsonyra kaptam az ajándékot, februárban találtam ezt a szőlőterületet, amivel elindultunk.
 • Miért éppen Nivegy-völgy? Miért Tagyon-hegy?
 • Mindenképpen olyan helyet kerestem, amit azt gondolom, hogy rendkívül jó adottságú. Mindenképpen olyan helyet szerettem volna, ahol nem egy kialakult, hanem egy olyan hely, ahol még úgy érzem, hogy potenciál van, ahol alulértékelt a környék. Szerintem Nivegy-völgy abszolút ilyen. Nincs benne a köztudatban, vagy ha benne is van, akkor sem azon az értéken, amit ez tud. Nem mellesleg olyan helyet kerestem, ahol el is tudunk indulni, amihez az anyagi adottságaink elegendőek voltak. Így ez itt találkozott.
 • Leköltöztetek az egész családdal. Mennyire volt nehéz? Pici gyerekekkel, útban a harmadik…
 • Egyelőre a félelmeinket leküzdeni sokkal nehezebb volt, mint a tényleges nehézségek. Egyértelmű nehézség a család messzesége, szülők, nagyszülők, testvérek távolsága- hoz kihívásokat. De szerintem ez kezelhető.
 • Mekkora területen gazdálkodsz jelenleg?
 • 2,5 hektárunk van.
 • Hány szőlőfajta?
 • Három szőlőfajtánk van most, és újabb kettőt telepítünk: van rizlingszilvánink, zengőnk és olaszrizlingünk. Kékfrankost illetve furmintot telepítünk. Mindkettőt tekintve izgalmas várakozással nézünk az első szüret elé.
 • Kettéválasztottad a szortimentet válogatás és alap kategóriára. Arányában ezt mit jelent? Összesen mennyi palackszámmal dolgozol, hány százalék a prémium és mennyi az alap?
 • Az egész koncepció tulajdonképpen onnan indult, hogy a fő irányvonalam a válogatások, az alapokra pedig igény mutatkozott. Egyébként az alap boraink is nagyon magas beltartalmi értékkel rendelkeznek. Ha a labor értékeket nézzük, akkor akár azok is elmennének válogatásoknak. Belül különböztetjük meg őket, az odafigyelés mértékétől függnek. Jelenleg csak fajtaborokkal dolgozom. Ez is pillanatnyilag egy tudatos elgondolás eredménye, bár a jövőben valószínűleg mindenképpen el fogok kezdeni kísérletezni a házasításokkal.

Hogy miért csak fajtaborok, mert engem lenyűgöznek a fajtaborok. Az igazi varázslatot, az igazi szépséget azt abban látom, hogy ha fajtaborokat készíthetek. Ott sikerül megmutatni termőhelyet, szőlőfajtát, évjáratot. A házasítások azok az én szememben sokkal inkább annak az eszközei, hogy évről évre ugyanazt tudja produkálni az ember egy márkanév alatt. Ami piaci szempontból nyilván elképesztően fontos dolog. Előbb-utóbb ez mindenképpen megérkezik, hogy házasításokkal is fogok foglalkozni.

 • Tervezel-e esetleg még területet vásárolni, mekkora a számodra optimális területméret, hogy látod a jövőt?
 • Mai szemmel azt gondolom, hogy egy 1,5-2,5 hektár biztosan hiányzik. Jó eséllyel azt gondolom, hogy mire odáig eljutunk, hogy ez meglegyen, megint fog 3-4-5ha hiányozni. Ha valami működik, és valami jó, akkor az, ugye vagy növekszik, vagy pusztul. Ha növekszik, akkor valószínűleg területben is kell növekedni, bár nyilván más helyeken is meg lehet találni a növekedésnek az alapjait. Ez többé-kevésbé egy örökös történet: újabb szőlőterületek újabb játékok, kihívások kigondolása.
 • Nagyon szépek és ízlésesek a címkéid. Pároddal, aki képzőművész, és a grafikussal együtt találtátok ki a design-t? Mennyire volt egyértelmű? Volt egy víziótok?
 • Volt egy víziónk, ami egészen más volt, mint ami végül elkészült, de szerintem ez így természetes. Nagyon ritka dolog, ha egy az egyben a vízió valósul meg - nagyon erőszakosnak kell lennie ekkor az embernek. Amikor egy vízión elkezdünk dolgozni, de ez az egész borászatunkra igaz, meg a szőlőművelésre is, akkor lép egyet az ember az irányába, és akkor egy kicsit újra kell formálni a víziót is. Így haladunk lépésről-lépésre, egy idő után megszületik valami, ami teljesen más már mint a kiindulópont volt. Számomra utólag elég egyértelműnek tűnik, hogy most épp itt tartunk. Egyébként éppen kis újratervezés alatt vannak a címkék, épp logó terven gondolkozunk. Ez egy nagyon nehéz feladat. Valamilyen formában befolyásolja a címkéket.

Az elvünk az az, hogy mindig újra és újra kell gondolni az egész életet, és ebbe beleértve a munkát, a borászkodást is. Ahogy egy kicsit haladunk, mindig újra kell igazítani a dolgokat és mindig újra és újra egységesíteni kell. Ez egy ilyen örökös feladat.

 • Milyen volt az idei év? A szőlő már bent van a pincében…
 • Azt merem mondani, hogy gyönyörű lett. Abszolút várakozáson felüli. Nagyon sokat izgultunk, aggódtunk. Ugye rengeteg eső volt, főleg a júliusi időszakban. Aztán amikor már-már éppen kezdtük volna feladni a reményt, hogy szép szüretünk lesz, akkor egyszer csak elállt az eső, és kisütött a nap, és nem is hagyta abba majdnem egy hónapig. Ez gyakorlatilag mindent megmentett. Még azok a korai fajták, melyeknél a jégverés nagyon csúnyán megdolgozott minket, ott is teljesen hibátlan – a jégverés sebei teljesen be tudtak gyógyulni és egészséges szőlőt tudtunk feldolgozni. Nagyon boldog vagyok.
 • Hogy tervezed, mikor kóstolhatjuk a ’16-os borokat? Jövő nyáron? Esetleg ősszel?
 • Szerintem előbb fognak már kijönni. A válogatások, azok biztos, hogy csak később, de az alapborok, korábban, a rozéval már lehet, hogy március környékén kezdünk, aztán szépen folyamatosan a többi- figyeljük a borokat. Az a koncepció, hogy hagyjuk őket a saját ritmusukban dolgozni.

 

Andi

Szólj hozzá!

A bornak lelke van

2016. szeptember 08. 09:29 - Pincekulcs

Varga Andrással beszélgettünk- borászportrék

A Balatonfüredi Borheteken beszélgettünk Varga Andrással a zánkai Lídia Borház tulajdonosával- igazából csak egy időpontot szerettem volna egyeztetni vele az interjúval kapcsolatban, számos vendég kóstolt épp nála, nagy volt a pörgés, röpködtek a poénok is. Meglepetésemre, kettő percet kért, asztalt keresett, én meg már indíthattam is a felvételt…

András hihetetlen beszélőkével rendelkezik, remek humorral. Élmény vele kóstolni. Boraira jellemző a frissesség, üdeség. Pozíciójuk szerint nyári, könnyed, tipikusan balatoni borok. Boraihoz korábban már volt szerencsém, vele most találkoztam először, így most ő volt a fókuszban, a borokat pedig egy következő alkalommal kóstoljuk végig.

 • Mesélj magadról, honnan jött ez a borászos történet?
 • Még a dédnagymamám rakta le a borászat alapjait, ők már foglalkoztak szőlővel, édesapámék  pedig ’92-’93-ban kezdtek el egyéni vállalkozóként dolgozni a pincészetben, ’96-ban volt az első palackos borunk, azóta a borfeszteken is folyamatosan részt veszünk- ahol most is ülünk éppen. Mint gyerek a nyarakat mindig itt töltöttem, de leginkább a pultban. Kezdetben kötelezés képpen a szőlőben, mely minden gyerek „álma”, most már azt mondanám, hogy jó mozgás is, lehet barnulni, persze kényszernek éreztem akkor. Az első diplomám az testnevelő tanár, a második az vendéglátás-szálloda. A borászatos történet elkezdése előtt még elmentem fallabda edzőnek és edzősködtem 2002-től 2007-ig, mert mindig a sport volt a szenvedélyem, a bor volt a második. Majd ezek után felmentem Pestre, borkereskedésekben dolgoztam, illetve esténként különböző éttermekben mutattam be különböző borászatok borait. Megkóstoltam a borokat, kitaláltam, hogy mit kell róla mondani, kicsit utána olvastam az interneten, saját magam nyelvére fordítva adtam elő, mert ezt szeretem a legjobban: a bort eladni, a pultban lenni, a bort kóstoltatni. Ekkor döntöttem úgy, hogy ha én valaha családot szeretnék alapítani, a fallabdára nem építhetek, mert egy bokasérülés, vagy „elment a vendég síelni” történetre nem lehet építeni. Hazajöttem a vállalkozáshoz. Ennek már négy éve. Nem volt könnyű a 2012-es év, az apa-fiú kapcsolat az sosem zökkenőmentes, de technológiát váltottunk, hűtjük a tartályokat, hűtve-ülepítve készítjük a borokat. Vannak élesztős boraink, de spontán erjedéssel is készülnek borok. Az utóbbi években új telepítésbe fogtunk: irsai, cserszegi, furmint, rózsakő, ezek az új tételek, és ha nem fagyott le nagyon, akkor ezekből 1-2 év múlva bor lesz.
 • Hány hektáron dolgoztok jelenleg?
 • 16 hektáron- családi vállalkozásnak ez nem kicsi. Két család üzemelteti a vállalkozást: édesapám és édesapám testvére, és egy-egy fiúgyermek vállalta, hogy belép a családi gazdaságba. Édesapám testvéréhez tartozik a szőlészet, így a metszés, a zöldtisztítás, egészen a szüretig. Tőle megvásárolom a szőlőt, édesapámmal pedig bort készítünk. Egyre inkább én, ’12 óta ő egyre kevésbé folyik bele, igaz neki van 30 év tapasztalata, nekem ennél jóval kevesebb, de lelkes vagyok, kísérletező típus. A nevek, a címke mind azt tükrözik, hogy én éppen hogy gondolom. Mindig vannak új próbálkozások. Ebben az évben ez a siller. Mindig is szerettem volna, és ebben az évben megadatott a jó termés miatt. Molett névre kereszteltem el. A nevek miatt kapok támadásokat, de csak meg kell hallgatni, hogy miért az ami.
 • És miért lett Molett a Molett?
 • A Molett azért lett Molett, mert egy nagyon szép rozét szerettem volna készíteni, de utolsó pillanatban úgy döntettem, hogy a technológiát tekintve siller lesz. Egy nagyon szép érett tétel volt, 20,5-es mustfokkal szüreteltük. Rosé Strong néven nem adhattam, mert rozéként úgy éreztem nem lehet forgalomba hozni. Technológiát tekintve meg sillerként készült, így ezért lett Molett.

Másik új tételünk a Kedves Csúnya Lány. Ezt sem egy lány ihlette, egy jó barátommal mikor megkóstoltuk, megkérdezte, hogy mi jut eszembe róla, és akkor ez volt az első: egy kedves, csúnya lány. Mind az illata, mind harmóniája, mind a lecsengése olyan, hogy beveszed fantasztikus, közben eszedbe jut, hogy miért is kóstoltad ezt meg? Ez a közepe körül van, a végén pedig egy abszolút diszharmonikus, mégis egy kellemes íz élményt ad. Ezért lett Kedves Csúnya Lány. Ez egy csoda.

 • Van BalatonBorod.
 • Igen, bekerültünk a 21 pincészet közé, erre nagyon büszke vagyok. Azóta is nagy sikere van. Azt bánom egyedül, hogy kevés bort töltöttem belőle. Ezen kívül büszke vagyok még a kisfiam borára, Benedekre, aki 2 és fél éves. Tavaly is kísérleteztem már, de nem voltam megelégedve vele, ebben az évben viszont olyan volt. Ő egy olaszrizling, Balatonfüredi-Csopaki borvidékről, ő itt főfajta, és mindig szerettem volna egy jó olaszrizlinget.
 • Szerinted milyen a jó olaszrizling?
 • Ebben az évben három tételt készítettem, mindegyikre azt mondta, hogy jó olaszrizling, de a Benedekre mondom azt, hogy olaszrizling szerintem. Ő egy könnyed, nyári, gyümölcsös, ropogós savakkal, 4g maradék cukorral rendelkező tétel. Egyszerre piacos, egyszerre csajos, egyszerre nyári- ez szerintem az igazi olaszrizling. Mindamellett van egy Agyaglik nevű tétel, ez mindig egy érettebb tétel. Az Úttörőváros fölötti agyagos területről érkezik. 21,5 mustfokkal szüreteltük. Egy jóval tartalmasabb, komolyabb tétel. Bátran töltöttem le a 3000 palackot belőle, mert ha két év múlva fogy el, akkor is szép lesz, hosszan eltartható tétel. A BalatonBor ennek házasítása. A Benedek 90% és 10% az Agyaglik, amit csak azért tettem hozzá a BalatonBorhoz, mert magasabb savtartalommal rendelkezik, így tovább kitart. Ha egy év múlva kóstoljuk, akkor is ugyanaz a ropogós, üde bor lesz, amit szeretünk.
 • Akkor alapvetően Te egy kísérletező borász vagy, aki szereti a könnyű, ropogós, jó savakkal rendelkező tételeket.
 • A piacnak készítek bort. Úgy érzem, hogy a piac és az én ízlésem nagyon közel áll. A neveket elfogadják, néha magyarázni kell, de azért adok neveket a boroknak, mert érezzék, hogy ezt én készítettem és nem csak simán elkészült, hanem van története, lelke. Ezért van a családban Marcella nevezetű rozé, az ikertestvéremről elnevezve, akkor ott az András. Nem nagy az egóm, de van saját cuvéem is: juhfark némi szürkebaráttal. Emellett nyitunk a gasztro, az egészség felé. Van szőlőmagörleményünk, szőlőmagolajunk és szőlőlevünk. Új design, új címke, megújulás. Ezek vagyunk mi.
 • Hány tételt kóstolhatunk idén tőletek?
 • Itt most, amit bártan adok az tíz.
 • És melyik a szíved csücske?
 • A Molett. A sorrend: Molett, Benedek, Piknik- őt nagyon szeretem, Agyaglik, András.
 • Van olyan fajta, amivel még nem mertél foglalkozni, de nagyon szeretnéd kipróbálni?
 • Ki kellene próbálnom, bele kellene nyúlnom, komolyan kellene vennem, ezt úgy hívják, hogy vörös. De még nem visz rá a lélek. Nem az én világom. Viszont már Magyarországon is elérhető egy új technológia, ami egy különleges tartályt jelent, mely úgy lélegzik, mint egy fahordó. Utána kell olvasnom, de nagyon felkeltette az érdeklődésem.
 • És lesz ilyen?
 • Lehet, meglátjuk. Ez a játék, abban komolyan lehet érlelni.
 • Mit tennél bele?
 • Vagy egy jó szürkebarátot készítenék. ’12-ben volt egy csoda, a borkiválóságok közé be is került Bori bora néven. Azóta mindig volt Bori bora, és mindig arra kapacitált a családom, hogy palackozzam le, de amíg nem érünk el egy olyan szintet, addig nem lesz. András is 2008-ban volt, meg most 2015-ben. Bori bora ugyanígy van, nincs letöltve.
 • Maximalista vagy.
 • Ha a feleségemet kérdeznéd, akkor minden vagyok csak maximalista nem. Abban viszont, hogy ha elértem egy jó eredményt, akkor annál alább nem megyek. Engem lehet kritizálni, mert egy testnevelő tanárhoz képest nem rossz, amit csinálok borban. Nem vagyok maximalista, sajnos, bárcsak az lennék.

 

Ha megjött a kedvetek egy jó kis kóstolóhoz, akkor Andrást és a Lídia Borházat itt elérhetitek. :)

 

Andi

Szólj hozzá!

Sajtra sör?- Szabó Bálinttal beszélgettünk

2016. augusztus 24. 10:08 - Pincekulcs

Kvarg Lipinek éreztük magunkat Szabó Bálintnál történt látogatásunk alkalmával. A szűnni nem tudó hümmögések és az „ódefinom” már-már katatonná váló ismétlése mellett kérdeztük Bálintot a jelenről, tervekről- közben persze a kóstolást nem hagytuk abba, nehéz is lett volna.

Óbudaváron járunk. Egy apró Balaton felvidéki falucskában, mintegy 8 kilométernyire a Balatonról, a Nivegy-völgy mentén, mesebeli hangulattal. Gomolyák, krémsajtok, különböző fűszerezéssel kerültek a kóstoló tányérokra, majd érkeztek az értelt sajtok is. 2-3-4-5 hónapos érlelésű tehén és kecske sajtot kóstolunk, az 5 hónapos tehéntejből készült házi sörrel volt kenegetve- fantasztikus ízek, szép összhang.

 

 • Mikor kezdted a sajtkészítést?
 • 2008 volt az első év, így akkor már ez a 9. év.
 • Hány féle sajtból áll a repertoár?
 • Először is van a gomolya, minden féle fűszerezéssel, majd a krémsajtok, azon belül van a kenhető, meg vannak a boursin jellegű sajtok -2 vagy 3-, és ennek egy penészes változata, van a sörös és különböző variációi, van félkemény és kemény sajt is. A félkemény, keményből kecske- és tehéntejből készült is van. A keményekben is szokott lenni fűszer, pedig annyira nem is vagyok oda fűszeres sajtokért, amikor elkezdtem, akkor nem is csináltam.
 • Mi hozta a váltást?
 • Nagy az igény rá, nagyon keresik és szeretik őket.
 • Melyik a kedvenc sajtod a sajátjaid közül, amit szívesen készítesz?
 • Ez a boursin, hiszen egy nagyon könnyen elkészíthető sajt, enni pedig nagyon szeretem. Ha a piacon veszek egy lángost, rá szoktam kenni, azt úgy nagyon szeretem. Ami pedig kihívás, enni is, meg csinálni is, azok az érett sajtok, ott azért több munka van, hiszen egy külön szakma a kecsketenyésztő, egy másik külön szakma azé, aki készíti a sajtot, és akkor még ott van az érlelés.
 • Most hány kecskéd van?
 • Jelenleg nyolcvan, nyolcvan kecske és egy tehén- egyelőre.
 • Tervezel még több tehenet esetleg?
 • Igen, jó lenne bővíteni. Már túlnőttük a „sima” családi vállalkozáson, két- három tehén már elég lenne, esetleg négy.
 • A tehénen és kecskén kívül más állatot tervezel-e?
 • Ami szóba jöhetne az a birka, de az macerás. Van egy barátom Kapolcson, aki nagyon jó juhsajtot készít, de az nem nekünk való. Esetleg még a bivaly jöhetne szóba, de arra meg a területek nem alkalmasak. Így nem.
 • Hogy néz ki egy napod, reggel felkelsz és? Az álatokkal is te foglalkozol?
 • Ezt idén kicsit megosztottuk. Így jobban tudok koncentrálni a sajtokra. A tehenet én fejem, nyáron a sógorom. Utána elkezdhetem a sajtot csinálni, kivéve kedd –szerdán, akkor én fejem a kecskéket reggel.
 • Mennyi idő végigfejni őket?
 • Átlagban 2 óra, amikor a legjobban tejelnek májusban-júliusban akkor 2,5- 3 óra is lehet. Szeretnénk fejleszteni a fejésben is. Addig akarunk növekedni, amíg egy ember egy nap 3 óra alatt végezzen ezzel a feladattal, a kecskék lehozatalától egészen a mosogatásig. Szeretnénk, hogy gyorsabb legyen, jó lenne átállni az egyszerre négy kecske fejésére.
 • Hétköznap az állatok ellátása, fejése és sajtkészítése zajlik, hétvégén pedig bepakolsz az autóba és irány a piac?
 • Hétvégén is el kell látni az állatokat, és sok esetben sajtot is kell készíteni, hiszen a tej az minden nap ugyanannyi, azt fel kell dolgozni.
 • Hol találkozhatunk Veled, hol kóstolhatunk, vásárolhatunk?
 • Veszprémben a Csalán Piac a Kossuth Lajos utcában, péntek délutánonként ott szoktam lenni, szombat délelőtt fixen Tihany, meg itt Óbudaváron, illetve Pesten vannak éttermek, ahol lehet kóstolni sajtokat.
 • Mint például?
 • Kőleves például, vagy épp a Házikó, ők cateringgel foglalkoznak, csak és kizárólag kistermelőktől szerzik be az alapanyagot.
 • Tervek, illetve célok. Sajtokban mi az, amit szeretnél még elkészíteni?
 • Most ami a legnagyobb kitűzés, hogy újra akkora legyen a paletta, mint ami 3 évvel ezelőtt volt.
 • Az mit jelent pontosan?
 • Hogy legyen mindenből elég. Nem az a nehéz, hogy egy jó sajtot csinálj, vagy egy jó penészes sajtot, hanem megvannak a piacaink, és minden piacon folyamatosan, vagy legalábbis a jó részén, legyen minden. Igazából ez sokkal nagyobb kihívás, mint azt mondani, hogy májusban csináltam egy jó penészes sajtot és volt belőle 10 kg, amit két nap alatt eladtunk, és aztán a piac vár rá. Igazából most nincs olyan új sajt, hogy most én olyat szeretnék csinálni, hanem sokkal nagyobb kihívás azt a folyamatot megtalálni, hogy mindez élhető is legyen, és mindenre maradjon idő. Ez sokkal jobban izgat.

 

Bálintot és a finomságokat itt elérhetitek- keressétek bátran!

 

Andi

Szólj hozzá!

Borászporték- Hollósy Zsombor

2016. július 09. 17:59 - Pincekulcs

Hollósy Zsombor tagyoni borász. Beleszületett a szakmába, így egyenes út vezetett a Kertészmérnöki Egyetemre. Igazi megszállott. Minden idejét a szőlőben, illetve a pincében tölti. Boraival kiváló képet alkot a Nivegy –völgyről, a borok könnyűek, hamar szerethetőek, olyan tipikus Balaton felvidékiek, jól csúsznak.

dsc_2077.JPG

 • Saját pincészeted mellet a Tagyon Birtokon borászkodsz még, ezen kívül dolgozol még máshol?
 • Nem, most ez a kettő pince tölti ki minden időmet.
 • A Tagyon Birtokon rizlingszilváni, olaszrizling és szürkebarát terem.
 • Igen, most ezekből készítettünk bort, ezen kívül van még zengő is a területeken, vele együtt négy fajtából áll a paletta.
 • A jövőbeli tervek között szerepel új fajtának a telepítése?
 • Ez egy nagyon képlékeny dolog. Még gyerekcipőben járunk. Egy útkeresésen vagyunk túl egyelőre. Nyilván lesznek változások: a területek egy része új, illetve közepesen új, 20 évesnél fiatalabb, ők jó karban vannak, és vannak a 20 évnél idősebb szőlők, ott vannak problémák, így a hosszú távú terv az az, hogy újratelepítjük őket.
 • Melyik az a fajta, amely a „szíved csücske”, amivel nagyon szívesen dolgozol, esetleg szeretnél foglalkozni?
 • Alapvetően fehérboros vagyok. A szilvánit szeretem, van is a birtokon. Az illatos, könnyű fajták, egyelőre ők teszik ki a fő irányt, de hogy a jövő mit hoz, meglátjuk. Atinak a szíve csücske a furmint úgy, hogy azt is ki fogjuk egyszer próbálni.
 • A ’15-ös szilvánit már kóstoltuk, határozottan jól sikerült, milyen volt a ’15-ös év?
 • Jobb, mint a ’14-es. 2014-ben kezdtük el a közös munkát. Az egy nagyon esős év volt, hűvös, csapadékos, kemény volt, de szerencsére jól sikerült. Így minden adva volt, hogy ugyanezt kéne hozni. Viszont mivel csak 2014-ben kezdtük el az együttdolgozást, az Ati szőlőterületeit azóta ismerem, illetve kezdem megismerni.  Ahhoz pedig, hogy egy jó bort készíts, szükséges legalább 4-5 évjárat egy területről, és ekkor nagyjából már sejteni lehet, hogy mit tud, mit szeret ez a terület. Ennek függvényében azt mondhatom, hogy jól sikerült a ’15-ös év, a ’14-es totál ellentéte, a tikkasztó nyár ellenére.

dsc_1822.JPG

 • A szürkebarát és az olaszrizling kapott egy kis hordós érlelést is, ha jól tudom.
 • Tavaly vásároltunk új hordókat, így kis is próbáltuk őket, nagyon erős ízkarakterű hordók. Épp ezért házasítási társat kerestünk, akik jellegében hasonlóak, de fás karakter nélkül. Egy jobb élvezeti értékű bor lesz a vége, ez a cél.
 • Ezek szerint két irány van: lesz egy ilyen nagyon könnyű, nagyon jóívású, illatos, nagyon gyümölcsös reduktív tétel, és akkor szeretnél egy komolyabb vonalat, ami hordót is kapott, és a hordó fűszereit is magával hozza.
 • És a saját boraid?
 • A saját bor az más. Nehéz a kettőt összehasonlítani, mert ugye én apukám révén már régóta dolgozom. A területeket már gyerekkorom óta ismerem, vagy járok bennük. Az első borok azok még csak pár hektós kis kísérleti tételek voltak. Szép lassan belenőttem,  és átvettem. Még mindig vannak minden évben új dolgok, meg új észrevételek- de ott már azért van egy kicsivel több tétel, ami minden évben elkészül. Ugyanúgy van rizlingszilváni, az nálam is egy nagyon meghatározó dolog, e mellett még a rozét kell megemlíteni, illetve olaszból készítek minden évben egy könnyedebb fajtát, és ami még nagyon szívem csücske az a juhfark. Az nem készül minden évben. Az egy nagyon hisztis fajta. Volt olyan év, amikor abszolút nem tudott szépet adni. De most hála istennek- lekopogom, úgy néz ki, hogy szép lesz. Úgy hogy az egy kicsivel sokszínűbb, kicsivel másabb. Egy kicsivel bejáratottabb dolog a saját pince.
 • És hosszú távú célok?
 • Hosszú távú célok? Azok mindig vannak. Nincsenek olyan nagyon-nagyon veszett nagy ideáljaim, szeretném tényleg megismerni Tagyon-hegyet. Tényleg azt tudja mondani az ember, hogy tényleg ismerem ezt a részét, azt a részét, tudom, hogy milyen bort ad. Ha ezeket az ember tudja, akkor az majd hozza az eredményeket. A cél az, hogy szép borok készüljenek erről a vidékről.
Szólj hozzá!

Jól kifőzték- étteremteszt!

2016. július 07. 19:21 - Pincekulcs

Június 18.-án nyitotta meg kapuit Zánkán a Tapolca felé vezető út mentén, közvetlenül a Gyógynövényvölgy szomszédságában a Neked Főztem Gasztrokocsma. Múlt hétvégét a Tagyon-hegyen töltöttük a feltöltődés jegyében, illetve a zánkai strandon, melyet igen szeretünk, így kötelező volt kipróbálnunk az új gasztro helyet is.

Szombaton és vasárnap is itt ebédeltünk- jelentem: a hely remek, a srácok nagyon kedvesek, az étel finom, nincs mese, törzsvendégek lettünk/leszünk.

Még érezni lehetett a friss nyitás ízét, abszolút nem zavaró módon. Talán egy pici izgalom maradt még a levegőben, mely még szerethetőbbé teszi azt. Fiatal személyzet, mosolygós, segítőkész és rugalmas (de jó lenne, ha mindenhol ilyen emberekkel találkozhatnánk).  Kint is és bent is kedves, vidám bútorok, apró játékos kiegészítők, egy kis virág, egy kis mécses tartó…

Az étlap: nem túl hosszú, nem túl rövid, jól kigondolt, izgalmas ételek, biztosan találni rajta kedvünkre való fogást. Két levest kóstoltunk: gulyáslevest és hideg kapros töklevest, mindkettő remek. A gulyás sűrűs, összeért ízek, puha hús, omlott a szájban. A tökleves mindent vitt- izgalmas, játékos, hűs (azóta is a receptre fáj a fogam). Főételként rizottót, grillezett kecskesajtot barackos salátaágyon illetve slambucot kóstoltunk. Nem tudtunk belekötni egyikbe se. Az adagok rendben, az alapanyagok szintén- a slambuc finom komplexségét szinte még mindig érzem a számban. Túrógombócon osztoztunk zárásképp- jó választás volt.

Ami pedig az itallapot illeti: házi szörpök, isteni limonádék, kézműves sörök és helyi termelők borai kerültek fel rá. Igen dicséretes. A birsszörp mellett a bazsalikomos epres limonádé kötelező, a borokat pedig szívünk szerint végig kóstoltuk volna, jó a merítés a borvidékről.

Ha rám hallgattok, vacsorával kezdtek, még naplemente előtt: válasszátok a csónakos asztalt, és élvezzétek a panorámát!

(Asztalfoglalás ajánlott!)

 

Andi

 

Szólj hozzá!

Nivegy-völgy- hol, mit, hogyan

2016. június 27. 15:04 - Pincekulcs

-avagy amit mindenképp meg kell ízlelni

Megfékezhetetlenül berobbant a nyár- a Balaton pedig most jobban vonz, mint bármikor. A vízbe történő láblógatás mellett -mely, valljuk be, nem rossz dolog, főleg egy vitorlásról-, számos, igen kellemes programot kínál a Balaton felvidék, ezen belül Nivegy-völgy is.

A keresgélést megkönnyítve, összeszedtünk pár izgalmas, ízgazdag desztinációt- minden egy helyen, Nektek csak válogatni kell! ;)

Borászatok (mert a nivegyi borok tipikusan Balaton felvidékiek, könnyűek, jól csúsznak):

Dobosi Pincészet (róluk már itt olvashattatok)

Gergely Borház

Hertzka

Holló Pince

Lídia Borház

Martinus

Szabó & Fia

Tagyon Birtok (róluk pedig itt írtunk)

 20160227_122800441_ios.jpg

Igazi nyári rozé

Szállás (teszteltük, remek ár-érték arány, kedvesség, odafigyelés mindenhol):

Dobosi Pincészet

GergelyBorház

Tagyon Birtok

Vidéki Ház

Zsóka Fogadója

20160507_142134114_ios.jpgPanoráma a Hegyestűről- nem rossz 
 

Látnivalók a csodálatos balatoni panorámán túl:

- Szent Balázs-hegyi templom rom (tavasszal jártunk itt

- az óbudavári Mosóház (nézzétek meg nyáron is, épp még csak zöldellt a fű ottjártunkkor)

- Hegyestű- futurisztikus élmény, a pazar kilátásról nem is beszélve

- az ősborókás (Hegyestű felé Tagyon felől érkezve pl.)

- Zánkai Gyógynövényvölgy (igen szerettük, nagyon izgalmas, élménydús napot töltöttünk itt, beszámoló hamarosan)

 20160507_141528628_ios.jpg

Hegyestű

Gasztro célpontok:

- ha lekvárok, szörpök, egyértelműen:  Nagymama Konyhája és Tagyon Titkos Kamrája

- ha sajt, akkor keresd Szabó Bálintot Óbudaváron

- ha étterem, akkor Zsóka Fogadója

- idei szezontól pedig a Tagyon Birtokon is á la carte étlapról választhat az oda érkező, hangsúly a helyi alapanyagokon

 

Lubickolás előtt- után, keressétek bátran a fenti desztinációkat. Érdemes figyelni az általuk szervezett eseményeket is, mert ilyenkor mindig kerül valami extra finomság/ érdekesség is terítékre.

Cikkünk bővül- ezen felül érdemes a facebook oldalunkra is rápillantani, a friss infók ott is megtalálhatóak! :) 

 

Andi

Szólj hozzá!

Hegyestű- újra és újra elvarázsol

2016. május 24. 18:22 - Pincekulcs

Már-már földönkívüli élményt nyújt az ég felé meredező dermedt láva Hegyestűn. A lélegzetelállító látvány mellett nem csupán geológiai tudásunkat finomíthatjuk, hanem a lábunk előtt elterülő Káli-medencében is elmerenghetünk. A Balaton-felvidék egyik kötelező állomásán jártunk, sőt kicsit le is ültünk, élvezve a napsütést és a panorámát.

Nemrég hivatalosan is megnyitottuk a szezont a Tagyon Birtokon (részletesebben itt írtunk róla), a program részeként pedig felsétáltunk Hegyestűre is. 6 km oda-vissza. Dombon fel s le, ősborókáson, erdőn keresztül, kellemes társasággal pikk-pakk fel is értünk a kék túraútvonalat követve. Jó 4 évvel ezelőtt jártam ott utoljára, de még mindig lenyűgöz az egykori bazaltbánya 50 méter magas fala.

 

Maga Hegyestű nem más, mint egy vulkán kürtője, illetve, ami maradt belőle. A bazaltos magma felszínre törés közben megrekedt, megszilárdult, sokszögletű bazaltoszlopokká tömörült, orgonasípokra hajazó módon. A terület bányászatát 1930-ben kezdték meg, majd 40 éven keresztül folyt itt a kitermelés, majd a fél hegyet elbontva. Az állandó kiállítás 1998-ban nyílt meg, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park gondozásában álló létesítményben szabadtéri kőpark segítségével mutatják be a környék jellegzetes kőzeteit, ezek mellett pedig részletes táblák segítik az eligazodást.

És a kilátás: a Balaton, a Fonyódi-hegy, a Badacsony, a Gulács, Keszthelyi-hegység, a Csobánc, a Fekete-hegy, a Boncsos-tető ölelik a Káli-medencét- pazar.

Ragadjatok túracipőt, biciklit, kutyapórázt és irány Hegyestű!

 

Andi 

 

További hasznos információk:

http://balaton-felvideki.hu/hu/hegyestu-geologiai-bemutatohely-monoszlo

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hegyest%C5%B1

2 komment

Megnyitottuk a szezont!

2016. május 13. 09:49 - Pincekulcs

Új szezon, új étlap, új bor: a Tagyon Birtokon hivatalosan is megnyitották az idei szezont. Mi is ott voltunk, kerek, élményekben gazdag napot töltöttünk el.

A már hagyománynak számító megnyitó a harmadik a sorban: megkóstolhattuk az új eReSz-t, mely egy könnyű, jól csúszó, fajtajelleges rizlingszilváni, meleg időben, jól behűtve tökéletes társunk lehet. Bemutatkozott a megújult konyha, Gazdag Tamás chef keze alól olyan finomságok kerültek ki, hogy csak na, még szerencse, hogy a programban szerepelt egy Hegyestű túra, az a 6 km épp elég volt arra, hogy az ételek elfogyasztása miatt fellépő lelkiismeret furdalást eloszlassa (nagyjából). Már a vendégváró falatkák (saját sonka, kolbász, óbudavári príma sajtok) is levettek a lábamról, de ezután következtek csak a kemencében készült finomságok: húsok, remek körettel, meg a rétesek… Nem volt könnyű dolgunk, és az a hagymalekvár…

Június elejétől a la carte étlappal várják az ide látogatókat Kartaly Attiláék, és milyen jó ötlet, ebből kaptunk most ízelítőt. Megújult a borlap is: számos nivegy-völgyi borász bora került fel rá, és tervezik a bővítését is. Végigkóstolva tökéletes merítést kapunk a nivegyi borokból, melyek igazi Balaton felvidéki borok, lendületesek, frissek, könnyen szerethetőek.

A helyi borok mellett meghatározó szerep jut a nivegy-völgyben készült szörpöknek, lekvároknak, egyéb finomságoknak is. Mind-mind kézműves termék, és különleges minőségű, most épp a tagyoni birs szörp volt a kedvencem.

A tervezett programokat tekintve is izgalmas évad elé nézünk, a megszokott vitorlás túrák mellett helyet kaptak a soktételes borvacsorák is, külön illetve egyéb élményekkel összekapcsolva. Jöhetünk jógázni, biciklitúrázni is. Sőt már meg is alhatunk a hegyen- mely nagy élmény, főleg egy nyári este. Ami pedig a legfontosabb: megmaradt a varázs, ami miatt mindig szívesen látogatok fel a hegyre. Fogjatok egy borospoharat és kóstoljatok bele Ti is!

 

Andi

Szólj hozzá!

Balaton Felvidék Neked- Fehér Csillával beszélgettünk

2016. május 03. 08:55 - Pincekulcs

Egész véletlenül került a kezembe, és azóta is nagy kedvencem a Fehér Csilla által életre hívott Balaton Felvidék Neked kiadvány. Az ok egyszerű: minden lényeges információt tartalmaz, szépen összeszedve, egy helyen, melyre egy ideérkezőnek szüksége lehet: településekről, túraútvonalakról, szállásokról, éttermekről, őstermelőkről, kézművesekről, még az orvosi ügyeletek elérhetősége is szerepel benne, ráadásul nyomtatásban, kompakt méretben.

Fehér Csilla mindig szervez, ötletel, állandóan zsizseg és nevet. Értékes és színvonalas dolgok kerülnek ki a keze alól. Mindszentkállán vendégeskedtünk nála, a verandán beszélgettünk a kiadványról és terveiről.

 • Honnan jött a kiadvány ötlete?
 • Zenészekkel dolgoztam dolgozom és szerettem volna elmenni élő koncertre, viszont nem találtam se a neten, se sehol semmit. Ekkor fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy össze kéne hozni az egész környéket, hogy egy helyen megtalálható legyen minden fontos információ.
 • Mennyi időbe tellett összerakni a kiadványt? Rengeteg hasznos dolog helyet kapott benne és miért print?
 • 10 hónap volt. Sokan mondták, hogy ne legyen nyomtatott, hiszen online minden megvan. De ehhez ragaszkodtam: mert aki ide eljön, az nyaralni jön, amúgy is egész nap vagy pötyögnek, vagy telefonálnak, itt le lehet tenni az okostelefont, és mivel alapból szeretünk lapozgatni, ezért imádják is az emberek. További előnye, hogy előveszem, megnézem, bejelölöm a számomra fontosat, jegyzetelek mellé, ha épp úgy van kedvem.
 • Ezzel abszolút egyetértek. Már finisben az új, a 2016-os, mikor fog megjelenni?
 • Bizony, június elején már elérhető lesz. Mire vége az iskolának biztosan.
 • És hol lehet majd megtalálni?
 • Lesz egy lelőhely lista az oldalon. Nagyon-nagyon sok helyen. Már siófoki tourinformok is jelezték, hogy szeretnének belőle. Meg hát külföldön a barátainknál, akik imádják a Balaton-felvidéket és nyitottak valami helyet. Támogatják egy minimális összeggel én meg küldöm a kiadványt. Volt olyan ismerős,hogy csak ott találkozott vele.
 • Hány példány készül belőle?
 • Harmincezer az már biztos. De tőlem lehetne akár ötvenezer is. Remélem, hogy minél több lesz, minél többen megismerik, megszeretik. Sok kicsi sokra megy, és majd sokat adhatunk ki belőle. Most is majdnem négyezer szolgáltató van benne.
 • Ez iszonyat nagy munka azért…
 • Az de élvezem. A mostani esetében mindenkit felhívunk, mindent egyeztetünk, a jelmagyarázatnál például mindenhova oda fogjuk írni, hogy hol van wifi, ki az, aki bringabarát, hol van lehetőség kártyás fizetésre, stb.. Ebből szempontból az új nagyobb munka.

 • És hány ember dolgozik rajta?
 • Van egy kis csapatom, aki besegít. Így már mondhatom azt, hogy öten dolgozunk rajta. Ezen kívül van egy rádiónk is már. Egy netes rádió, ahol nagyon vicces zenék mennek, My fair ladytől kezdve Enigmáig, Kowalsky, minden megy. A huszonöt évnyi zenei múltamból kifolyólag rengeteg magyar zenekart ismerek, akiknek nem adnak a kereskedelmi csatornák publicitást, a rádióval pedig az a célunk, hogy nekik adjunk lehetőséget, őket játsszuk, és majd kialakul később a többi. A Flúg zenekar például már bevállalta, hogy odatesz egy matricát a facebook oldalára, hogy „A mi zenénket játssza a Balaton Felvidék Neked Rádió”.
 • Esetleg lesz ebből egy fesztivál is?
 • Majd lesz, ebből bármi lehet még. Egyelőre lesz műsor, most azon gondolkozunk. Egy tizenkét napos rendezvényt már szerveztem a köveskáli Pipacsba. Július 15.-én indul, minden hétfő-kedd- szerdán koncertezünk. Azért ezeken a napokon, mert hétvégén itt minden tele van programokkal, hétfő-kedd-szerdán viszont nincsenek. A környék pedig tele turistákkal . Így adta magát a lehetőség. A koncepció az, hogy minden bulin más lesz a ház bora, helyi pincészetektől, természetesen. Nagyon örültem ennek a történetnek, mert saját kútfőből nem akartam rendezvényt csinálni, megint izgulni, hogy kijön le, hogy fizetem ki a zenekart, ehhez már nincs kedvem. A pipacsosok pedig láttak benne fantáziát, építenek egy színpadot, azon felül pedig mindent én hozok, hangot, zenekart, stb.. Izgalmas lesz. Már nagyon várjuk.
 • Egyéb tervek is szerepelnek még a tarsolyodban?
 • Szeretném minél szélesebb körben ismertté tenni a kiadványt. Már öt országban ott van: Németországban, egy berlini étteremben, Bristolban, Ausztráliában, Amerikában. Ezen felül, úgy néz ki, hogy lesz egy dél partos kiadvány is, meg még egyéb. A csapat, akivel dolgozom, fantasztikus, meglátjuk, hogy meddig jutunk…

 

Egy kis lapozgató addig is itt elérhető! ;)

 

Andi

Szólj hozzá!

Jóga a szőlőtőkék között-menő!

2016. április 19. 10:44 - Pincekulcs

Balaton, szőlőtőkék, szikrázó napsütés és jóga: egy tökéletes hétvége kellékei- Egészség hétvégén jártunk a Tagyon Birtokon, és milyen jól tettük!

Évek óta jógázom, az ok pedig nagyon egyszerű: az irodai munka, a számos túlóra és persze az idő is megtették nem kívánt hatásukat, kezdődő lumbágóval (még nem 30 évesen) és tüneti gyógyszeres kezelés csekély hatásával kerestem fel egy budapesti jógastúdiót. Pár hét már elég volt a változáshoz, a mozgásforma szerelem lett, a betegségek pedig lassan eltűntek az életemből.  Így mikor értesültem a tagyon-hegyi egész hétvéges programról, egyértelmű volt, hogy ott a helyem.

Jóga órák reggel-este, meditáció, egészséges, húsmentes ételek (nem vagyok vega, viszont imádom a zöldségeket, főleg különlegesen elkészítve- külön gasztro élmény volt a menü), gyógynövényvölgy látogatás, sok-sok gyümölcs, remek csapat és természetesen egy-két pohár új eReSz is lecsúszott- nagyon jól éreztük magunkat.

Oktatónk  Perlmutter Brigitta volt, vele itt találkozhattok, állandóan mosolygott, még a mi néha hangos nyögések által kísért ászanák kitartása mellett is. Csavarodtunk, nyújtottunk, helyreraktunk és megpróbáltuk kizárni a külvilágot. Mindezt szőlőtőkék ölelésében, néha ki-kikacsintva a Balatonra, szikrázó napsütésben, virágillatban.

Szombat délután a zánkai Gyógynövény-völgybe tettünk látogatást: Takács Levente kalauzolt bennünket a gyógynövények világába. Különleges és ízletes teákat kóstoltunk (van fiatalító és szépítő tea is!), hatóanyagokról beszéltünk, kertet látogattunk. Izgalmas volt minden perce. (Hamarosan bővebb beszámoló érkezik itteni élményeinkről.)

 Kisimulva, felfrissülve és csipetnyi izomlázzal indultunk haza. Mozogtunk, beszélgettünk, megpróbáltunk minden egyes pillanatot kiélvezni, és persze sokat nevettünk. Remekül működik a szőlőtőke-jóga-Balaton kombináció, különleges atmoszférát kölcsönöz. Legközelebb is jövünk- gyertek Ti is!

 

Andi

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása